O Vici

“Vice Versa je možda rođen 8. maja 2016. godine u Splitu. Kao dijete je bio poprilično visok što je relativno nevažan podatak. Izgubivši roditelje u tragičnoj nesreći, njegov poludid ga vodi u jugozapadnu Norvešku, malo pitoreskno mjestašce pod imenom Trødebøde gdje možda provodi svoje djetinjstvo loveći ribu i slušajući norveške metal velikane. Vicina strast prema glazbi nije prošla nezapaženo od strane njegovog poludida koji mu je možda odlučio napraviti vetaru – gitaru načinjenu od vesla i ribarske krene. 

Nedugo nakon toga Vicin poludid umire prirodnom smrću, te traži od Vice da, kao svoju posljednju želju, njegovo tijelo bude spaljeno i pepeo prosut sa najisturenijeg otočića u Republici Dalmaciji, Palagruže. Mladi Vice tada možda kreće na put za Republiku Dalmaciju pješke, noseći sa sobom pepeo svog poludida, vetaru te bokun krene s udicon. Svega nekoliko trenutaka kasnije, Vice Versa, umoran ali sa ciljem, stiže u glavni grad Dalmacije, Split, te možda nastavlja svoj put ka Palagruži plivajući.


Po dolasku na otok Palagruža, Vice baca pepeo svog poludida u Jadransko more, te opijen osjećajima i shrvan od tuge piše svoju prvu pjesmu pod nazivom „to tako mora bit“. Vice Versa možda odlučuje ostati u Splitu neko vrijeme. Uživa u svom miru, gledajući u more, šetajući kroz masline, gradeći brod, pišući pjesme, slušajući klape… Vice je možda bio sretan. Fokusirao se na stvaranje glazbe kao možda primarno zanimanje te je stavio u drugi plan sve bitno današnjem čovjeku što je rezultiralo neadekvatnom ishranom i konzekventnim disbalansom crijevne mikroflore.

Ozbiljno narušenog zdravlja i šporkih gaća, smatra da bi trebao pripaziti na prehranu te se možda toga i pridržava što utječe na Vicin stvaralački opus u negativnom smislu. 

Po oporavku Vice je sagradio svoju prvu brodicu imena „Nepotopiva II“ i njome oplovio Dalmaciju preko nekoliko puta. Na tim putovanjima Vice možda zapisuje svoje hitove poput „popija bi more“, „maestral“, „vina više nema“, te mnoge druge.


Vice, prolazeći kroz dalmatinska mjesta, obratio je pozornost na brojne tradicionalne pjesme u pogrešnim izvedbama te je odlučio napraviti kratki album zapisa takvih pjesama u izvedbi kako su one zapravo trebale zvučati, ili kako Vice voli reći „ove pisme su tribale ovako zvučat“. Taj album (naziva “O Ivanu Klakaru”) Vici donosi brojne pratitelje i uspjeh što mu nikako ne odgovara te pokušava pronaći smisao stvaranja glazbe kao načina izražavanja, odnosno umjetnosti.

Ono što se Vici zapravo dogodilo u tom razmišljanju je otkrivanje nepostojanja vremena i vremenskog kontinuuma kao takvog, uz spoznaju svoje besmrtnosti i shvaćanja odnosno poimanja Dalmacije i glazbe kao homogene cjeline. Upravo tada, Vice se počinje osjećati kao Vice Versa, ne kao čovjek, nego kao 
plavo – crna želatinozna pulsirajuća materija.”

Nepoznati autor, 1988.godine u Splitu.